Χύμα Κρασιά

Τα κρασιά της Ζίτσας είναι τα μοναδικά παραδοσιακά αυτού του είδους στην Ελλάδα. Η κάβα μας προσφέρει τους ονομαστούς αυτούς οίνους από σταφύλια παραγωγώνπου καλλιεργούνται στις απότομες, ασβεστολιθικής προέλευσης πλαγιές της αμπελουργικής ζώνης της Ζίτσας.

Μια εκλεκτή ποικιλία σταφυλιών, η Ντεμπίνα, καλλιεργείται εδώ παραδοσιακά σε υψόμετρο 700μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Οι παραγόμενοι από αυτή λευκοί οίνοι χαρακτηρίζονται από το ανοικτό πρασινοκίτρινο χρώμα τους, το λεπτό και διακριτικό άρωμα και την φρουτώδη και σπάνια για λευκούς οίνους, διάρκεια στη γεύση, ενώ αναδεικνύεται η ιδιαιτερότητά τους στην επίγευση, η οποία χαρακτηρίζεται από μια υπέροχη αίσθηση αρώματος.


 Ημιαφρώδη Λευκό

imiafrodes

Ειδικά χαρακτηριστικά

  • Κατηγορία:Ονομασία Προέλευσης ΖΙΤΣΑ Ανώτερης Ποιότητας Λευκός.
  • Ποικιλιακή σύνθεση:Ντεμπίνα 100%.
  • Παραγωγή:40000 φιάλες.
  • Περιοχή αμπελώνων:Οι αμπελώνες παραγωγής βρίσκονται στην περιοχή Αλτσιά και Πρωτόπαπα της Ζίτσας. Έδαφος ασβεστολιθικό, καλά στραγγιζόμενο.
  • Παραγωγή ανά στρέμμα:~900 κιλά.
  • Σύστημα μόρφωσης:Διπλό κορδόνι Gordon.
  • Οινοποίηση:Τα σταφύλια συγκεντρώνονται σε πλαστικά καλάθια των 23 κιλών νωρίς το πρωί. Η γλευκοποίηση γίνεται σε ασυνεχή πιεστήρια και συλλέγεται ο πρόρρογος και το κλάσμα μέχρι 0,2 atm πίεση. Το γλεύκος ψύχεται στους 5 °C και διαυγάζεται. Η ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 18 °C με επιλεγμένο μύκητα και διαρκεί 25 ημέρες. Μετά την ωρίμανση του νέου κρασιού την άνοιξη υφίσταται δεύτερη ζύμωση και μετατρέπεται σε αφρώδες.
  • Αναλυτικά χαρακτηριστικά:Αλκοόλη 12%, οξύτητα 5,8 γρ/Λ, σάκχαρα 10 γρ/Λ.
  • Οργανοληπτικοί χαρακτήρες:Χρώμα: ανοικτό πρασινοκίτρινο / Μύτη: διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών και μήλου / Στόμα: φρουτώδες, συναρπαστικά νευρικό, αρωματική επίγευση.
  • Συνδυασμός με το φαγητό:Ψάρια, οστρακοειδή, λευκά κρέατα και σάλτσες, αλλά και μόνο του σαν aperitif στην αρχή ή με τα desserts στο τέλος του φαγητού.
  • Έτος πρώτης κυκλοφορίας:1973.

Η ιστορία του

Τα αφρώδη κρασιά της Ζίτσας είναι τα μοναδικά παραδοσιακά αυτού του είδους στην Ελλάδα. Η παραδοσιακή χωρική οινοποίηση ξεκινάει αργά στα μέσα του φθινοπώρου και με το κρύο που ενσκήπτει  η ζύμωση σταματάει αφήνοντας αζύμωτα σάκχαρα. Την επόμενη άνοιξη  με την άνοδο της θερμοκρασίας οι μύκητες αναζωογονούνται μαζί με την αναγέννηση της φύσης και μετατρέπουν το ήδη εμφιαλωμένο κρασί σε αφρώδες. Είναι οι ίδιες παρατηρήσεις που οδήγησαν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας των αφρωδών κρασιών στις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της Βόρειας Ευρώπης. Η ΖΟΙΝΟΣ  συνεχίζει την παράδοση αιώνων παράγοντας ένα ξεχωριστό κρασί τον Ημιαφρώδη ΖΙΤΣΑ.


ΖΙΤΣΑ classic

classic

Ειδικά χαρακτηριστικά

  • Κατηγορία:Ονομασία Προέλευσης ΖΙΤΣΑ Ανώτερης Ποιότητας Λευκός.
  • Ποικιλιακή σύνθεση:Ντεμπίνα 100%.
  • Παραγωγή:120000 φιάλες.
  • Περιοχή αμπελώνων:Οι αμπελώνες παραγωγής βρίσκονται στις πλαγιές του Καλαμά και στην περιοχή Μοναστήρι και Ρουσόπουλο της Ζίτσας . Έδαφος ασβεστολιθικό, καλά στραγγιζόμενο, με μέτριες έως μεγάλες κλίσεις.
  • Παραγωγή ανά στρέμμα:~900 κιλά.
  • Σύστημα μόρφωσης:Διπλό κορδόνι Gordon.
  • Οινοποίηση:Τα σταφύλια συγκεντρώνονται σε πλαστικά καλάθια των 23 κιλών νωρίς το πρωί. Η γλευκοποίηση γίνεται σε ασυνεχή πιεστήρια και συλλέγεται ο πρόρρογος και το κλάσμα μέχρι 0,2 atm πίεση. Το γλεύκος ψύχεται στους 5 °C και διαυγάζεται. Η ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 18 °C με επιλεγμένο μύκητα και διαρκεί ~25 ημέρες.
  • Αναλυτικά χαρακτηριστικά:Αλκοόλη 12%, οξύτητα 5-5,5 γρ/Λ, σάκχαρα.
  • Οργανοληπτικοί χαρακτήρες:Χρώμα: ανοικτό πρασινοκίτρινο / Μύτη: διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών / Στόμα: φρουτώδες, ισορροπημένο, αρωματική επίγευση.
  • Συνδυασμός με το φαγητό:Ψάρια, λευκά κρέατα και σάλτσες, ζυμαρικά, μαλακά τυριά.
  • Έτος πρώτης κυκλοφορίας:1982.

Βοροινός

voroinos

 

Ειδικά χαρακτηριστικά

  • Κατηγορία:Επιτραπέζιος Οίνος, σε τρεις παραλλαγές Ξηρού τύπου Λευκού-Ροζέ-Ερυθρού και ενός Ημίγλυκου Ροζέ και καθένα σε συσκευασία ασκού των 5, 10 και 20 Λίτρων.
  • Ποικιλιακή σύνθεση:Παραδοσιακές ποικιλίες της Ηπείρου σε ανάμιξη με άλλες ελληνικές ποικιλίες κύρια Ροδίτη.
  • Παραγωγή:2000 τόνοι.
  • Παραγωγή ανά στρέμμα:1000-1200 κιλά.
  • Σύστημα μόρφωσης:Διπλό κορδόνι Gordon.
  • Οινοποίηση:οι διάφορες ποικιλίες οινοποιούνται ξεχωριστά σε ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και με προσθήκη επιλεγμένου μύκητα. Στη συνέχεια αναμιγνύονται για να επιτευχθούν τα τελικά χαρμάνια.
  • Αναλυτικά χαρακτηριστικά:Αλκοόλη ~11,5%, οξύτητα 4,7-5 γρ/Λ, σάκχαρα 5 γρ/Λ στα ξηρά και 30 γρ/Λ στο ημίγλυκο.
  • Οργανοληπτικοί χαρακτήρες:Τα κρασιά που κυκλοφορούν στην κατηγορία του Βοροινού διακρίνονται για τα άψογα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά και στην κατηγορία τους το καθένα συναγωνίζονται επιτυχώς τα εμφιαλωμένα της μεσαίας κατηγορίας γι’ αυτό και θεωρούνται δίκαια από τους φανατικούς φίλους τους σαν το καλύτερο ελληνικό κρασί σε ασκό.
  • Συνδυασμός με το φαγητό:Ανακαλύψτε αμέτρητους συνδυασμούς των ποικιλιών του Βοροινού με τα διάφορα πιάτα.
  • Έτος πρώτης κυκλοφορίας:2001.

Η φιλοσοφία του Βοροινού

Ο ασκός αποτελεί μια μοντέρνα συσκευασία που καταφέρνει να διατηρεί το κρασί αναλλοίωτο για μεγάλο χρονικό διάστημα μιας και δεν επιτρέπει ουσιαστικά στον αέρα να μπει στο εσωτερικό του ακόμη και  όταν αρχίσει να χρησιμοποιείται κάτι που δεν μπορεί να κάνει ούτε η φιάλη όταν ανοιχτεί. Όταν αποφασίσαμε να δημιουργήσομε τον Βοροινό σκεφτήκαμε ότι ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προσφέρομε ένα καλό κρασί σε μια πολύ προσιτή τιμή. Έτσι αποφεύγοντας τις μέχρι τότε συνήθειες της αγοράς που υποβάθμιζαν τον ασκό σε λύση για τα ακατάλληλα και υποβαθμισμένα κρασιά αποφασίσαμε να προσφέρουμε με τον  Βοροινό ένα καλό κρασί εξίσου προσεγμένο όσο και τα εμφιαλωμένα.


 

Comments are closed.